Timbanken

Följ

Kontot för Timbanken är kopplat till en tidsräknare som beräknar hur mycket tid den anställde har arbetat kontra veckoarbetstiden.

Tidsräknaren räknar Veckoarbetstiden dividerad med fem dagar per vecka.

Exempel nedan för heltidsanställd som arbetar 40 timmar per vecka

Veckoarbetstiden (VA): 40 timmar/5 dagar = 08:00 (tt:min)

En skuld på 8 timmar per dag rullas ut måndag-fredag

Timeplan utgår från att alla arbetar måndag-fredag och rullar ut veckoskulden så, oavsett om medarbetaren arbetar helger eller inte.

Mån

Tis

Ons

Tors

Fre

Lör

Sön

Summa

Skuld

-8

-8

-8

-8

-8

0

0

-40

Den beräknade arbetstiden för en månad blir:

Antal vardagar i månaden*(veckoarbetstiden/5)

Vilket exempelvis för oktober 2016 blir:

21 dagar x 8 timmar = 168 arbetstimmar

Arbetar den anställde fler än 168 timmar (summan för exempelmånaden, detta varierar beroende på antalet arbetsdagar) så blir det överskott på kontot för timbanken. Arbetar hen färre timmar samma månad så blir det underskott på kontot.

För att en medarbetare som har en veckoarbetstid på 40 timmar ska gå jämt upp krävs det att hen arbetar 8 timmar om dagen, fem dagar den veckan. Dessa arbetsdagar kan vara längre, kortare och/eller under helgen så länge veckoarbetstiden uppfylls.

Mån

Tis

Ons

Tors

Fre

Lör

Sön

Summa

Skuld (enligt va/5)

-8

-8

-8

-8

-8

0

0

-40

Arbetad tid

0

16

8

Sjuk

0

8

0

32+8

Schemalagd tid

0

16

8

8

0

8

0

40

Summa schematid

-8

8

0

0

-8

8

0

0

Exempel:

En medarbetare har inget arbetspass på måndagen vilket ger -8:00 timmar.

Istället är tisdagspasset istället 16:00 timmar. Det blir +/- noll för de två dagarna tillsammans.

Om en medarbetare har en giltig frånvarokod, så som Sjuk, VAB eller Semester, under ett arbetspass på en vardag räknas det i tidsräknaren ändå som arbetad tid då en anställd inte ska gå minus på kontot dessa dagar.

Vid frånvaro helgdag går tidsräknaren plus samma antal timmar som det schemalagda passet.

Det är viktigt att schemalagda pass inte tas bort dagar då en medarbetare har giltig frånvaro. Timeplan inte kan beräkna frånvaro om det saknas schemalagd tid att vara frånvarande från.

Om en medarbetare är frånvarande från ett pass som är längre än 8h måste man ta ställning till hur man vill hantera det.

1. Man drar ned passet till att matcha dagsskulden så att timbanken går +/- noll
  2. Man låter passet ligga kvar och antar att det jämnar ut sig på hela perioden
    1. Om passet är längre än dagsskulden går man minus i Timbanken vid frånvaro
    2. Om passet är kortare än dagsskulden går man plus i Timbanken vid frånvaro

Alternativ A innebär mer handpåläggning men en exakt Timbank vecka för vecka och alternativ B är ingen handpåläggning men kräver att man kan se att det handlar om en årsarbetstid och att det därför går jämnt upp under en längre period.

Oavsett vilket tillvägagångssätt man väljer är det viktigt att man är konsekvent och applicerar samma princip på alla medarbetare.

Tidsräknaren fortsätter att räkna på samma sätt hela veckan och resterande veckor inom schemaperioden. Timbanken är uppbyggd kring årsarbetstid och små minus eller plus är att vänta.

Eventuella över- eller underskott regleras vid Periodavstämning. Timbankssaldot förs inte över till lön utan är endast en tidsräknare i Timeplan.